Výroční zprávy

Výroční zpráva je kompletní přehled výsledků Atradius N.V. za daný rok. Obsahuje výsledky a strategie, roční účetní uzávěrku a doplňující finanční informace.

Atradius Výroční zpráva 2022 - Jsme odolní i v náročných časech

 

 

 

Atradius Výroční zpráva 2022 - Jsme odolní i v náročných časech | Atradius

 

 

 

 

Ve společnosti Atradius zůstáváme i nadále věrni svému závazku, který jsme dali  našim zákazníkům – umožňujeme jim, aby mohli stále obchodovat, a vyvíjíme pro ně odolná řešení, která fungují i v těchto náročných časech. Rok 2022 byl třetím rokem, kdy se celý svět musel vyrovnávat s realitou onemocnění koronavirem COVID-19. Ruská invaze na Ukrajinu však vyvolala další nejistotu a odstartovala řetězec událostí, které zčeřily vody globální ekonomiky, a donutily nás, abychom se přizpůsobili měnícímu se rizikovému prostředí. V tomto dynamickém prostředí, kde nejistota zůstává na bezprecedentní úrovni, s přetrvávajícími riziky po celém světě, naši lidé a naše společnost spolupracovali s našimi zákazníky a obchodními partnery, abychom se všichni bezpečně dostali z této nejisté doby.

Příjmy z předepsaného pojistného vzrostly v roce 2022 o 17,1%, zatímco škodný poměr se zvýšil o 38,7%. V důsledku toho vzrostly celkové příjmy Atradius za pojistné a služby o 37,1% na 414,8 milionu EUR a konsolidovaný výsledek za rok 2022 vzrostl o 38,3% na 332,2 milionu EUR. Míra retence zákazníků 93,5% dobře demonstruje důvěru zákazníků v Atradius a stálou poptávku po službách Atradius.

 

Obchodní perspektiva na rok 2023

 

Očekává se, že globální růst bude v roce 2023 stagnovat, protože globální ekonomika bude balancovat na pokraji recese už v první polovině roku 2023. Prognóza globálního růstu HDP je v roce 2023 pouze 1,3%, což představuje nejnižší profil růstu HDP od doby finanční krize. Tento obrázek bude platit zejména pro vyspělé ekonomiky, u kterých se předpokládá celkový růst HDP o 0,2%, a dokonce do toho zasáhne i mírná recese v Eurozóně, USA, a ve Velké Británii. Očekávaný výhled tempa růstu pro rozvíjející se ekonomiky bude již více příznivější s předpokládaným celkovým růstem 2,9% HDP, přičemž na některých trzích, mezi které patří Čína a Indie, lze jistě předvídat i daleko lepší výkon. V roce 2023 se bude insolvence nebo prohlášení úpadku u firem na většině trzích přizpůsobovat normálním hodnotám, jako tomu bylo dříve před pandemií.

Celkově lze říci, že rizika pro světovou ekonomiku budou i nadále vysoká a že současné rizikové prostředí způsobí mnoha firmám a společnostem ještě více potíží, než by si samy přály, aby mohly vyjít z pandemie Covid-19 silnější.

 

Související obsah

Vedení společnosti

Členové našeho Představensta a zástupci z Dozorčí rady řídí oblasti našeho podnikání, přičemž se nechávají vést zájmy našich akcionářů a potřebami našich klientů.