Češi na Euru 2016 aneb srovnání průmyslových odvětví

Praha, 9. června 2016 – Jak dopadnou Češi na EURU, netušíme. Víme ale, jak vycházejí ve srovnání průmyslových odvětví!

Spisovatel Karel Poláček si ve své knize Muži v ofsajdu z roku 1931 představoval Evropu, kde by o velikosti států místo válek rozhodovaly fotbalové zápasy. Jak by ale vypadalo podobné srovnání, kdybychom fotbal nestavěli na úroveň zahraniční politiky, ale přirovnávali k němu hospodářství jednotlivých zemí? Zvítězila by průmyslová odvětví České republiky v konfrontaci se soupeři našeho národního týmu v základní skupině? Právě fotbalové EURO, které začíná ve Francii už 10. června, nabízí příležitost pro srovnání jednotlivých států nejen na sportovním poli.

Naše utkání v skupině se Španěly a Turky zaujala pojišťovnu Atradius, která před oběma zápasy vydá obsáhlou analýzu klíčových odvětví daných zemí, a to ve speciálním fotbalovém duchu. Kromě představení výkonnosti obou týmů – tedy aktuálních statistik hospodářského vývoje – nebude chybět ani rada, na které hráče se zaměřit (tedy které části daného odvětví jsou na vzestupu), analýza silných a slabých stránek obou „týmů“ nebo hodnocení fair play – platební morálky a insolvencí v obou zemích.

„Všechny tyto ukazatele pak povedou k finálnímu skóre daného zápasu, které bude založeno na srovnání situace na poli kreditního rizika a prognózy výkonu zkoumaného průmyslového odvětví,“ vysvětluje Markéta Stržínková, generální ředitelka pojišťovny Atradius.

Češi zahájí svůj boj o postup ze skupiny zápasem se Španěly a na „hřišti“ se v tomto utkání objeví chemický průmysl – odvětví, které je jedním z klíčových pro španělskou ekonomiku,
a které ukázalo vysokou odolnost i během nedávné hospodářské krize, která zemi na Pyrenejském poloostrově zasáhla velmi silně. Český chemický (a především petrochemický) průmysl pak sice zaznamenává zvýšení poptávky, v roce 2016 se ale kvůli poklesu cen výrobců očekává spíše stagnace jeho marží.

„Na poslední zápas skupiny, tedy souboj s Tureckem, jsme pak připravili rozsáhlé srovnání strojírenského průmyslu, který je zejména pro Českou republiku klíčovým,“ přibližuje Markéta Stržínková. „Také Turecko, jakkoli jeho průmysl zasáhla politická nejistota zejména v souvislosti se spory s Ruskem, očekává v letošním roce vysokou poptávku po strojích a strojní technice. Rizikem pro její dodávky je ovšem vysoký počet zpožděných plateb pramenící z problémů, kterým čelí turečtí odběratelé – nedostupných bankovních úvěrů nebo nedostatečných investičních pobídek ze strany státu,“ doplňuje Stržínková.

Zajímá vás výsledné skóre, tedy to, jak Česko dopadne ve srovnání se dvěma zeměmi ležícími na opačných pólech Evropy? A jestli stejným skóre dopadnou i skutečné zápasy na fotbalovém EURU? Sledujte novinky na www.atradius.cz a na utkání se Španělskem a Tureckem se budete moci naladit analýzou určenou nejen pro fotbalové fanoušky.

A jak si tedy Evropu (nebo alespoň její části, které jsou předmětem zmiňovaných analýz) představovali v rozhovoru na tribuně stadionu hrdinové knihy Karla Poláčka?

„Napadlo mě, jak by to bylo, kdyby se pře národů rozhodovaly na zeleném trávníku!“
„O jé! To by se změnila tvářnost Evropy. Mnohá velmoc by klesla k bezvýznamnosti a mnohý státeček stal by se velmocí.“
O Francii dělí se dvě velmoci. Španělsko a Itálie. F.C. Juventus z Turína obsazuje francouzskou Riviéru až po Cannes.“
„A Španělsko zabírá ostatní jižní Francii.“
„Na Adrii utkává se Itálie s velmocí rakouskou.“
„V Makedonii narazí na statečná vojska maďarská. Ujpesti vpadne do Rumunska a Hungarie dobude Bulharska. Říše Horthyho rozprostírá se na východ až do Besarábie, na jih až k Cařihradu.“

E-mail: klara@pulpo.cz

Mistrovství Evropy ve fotbale 2016 Atradius

Zahrajte si naši hru Atradius mistrovství Evropy ve fotbale 2016 a získejte cenné poznatky o vybraných průmyslových odvětvích z našich pravidelných reportáží vztahujícím se k vybraným zápasům.

Proč se tedy nezaregistrovat? Zde se dozvíte více ...

(CZ) European Football Championship - football player