Atradius Country Report pro západní Evropu

Praha, 11. června 2019 – Navzdory stále mírně rostoucí ekonomice ve většině zemí západní a severní Evropy hovoří předpoklady pro roky 2019 a 2020 o nárůstu počtu insolvencí tamních firem.

Předchozí roky znamenaly pro většinu zemí v západní Evropě pokles počtu insolvencí, rok 2019 ale bude v drtivé většině z nich znamenat zhoršení situace, které souvisí se zpomalením růstu HDP nebo problémy na exportních trzích.

Nejvyšší nárůst úpadků společností se v roce 2019 předpokládá v Itálii (6 %), za čímž stojí tamní politická nestabilita, pomalé tempo reforem nebo tradičně horší platební morálka tamních firem, která snižuje důvěru partnerů. Naopak pozitivní vývoj se očekává ve Španělsku jako v jedná z mála zemí s až 5% poklesem počtu insolvencí. Jde o pokračování trendu nastartovaného už v roce 2013 (který následoval období krize).

Negativní vývoj jak počtu insolvencí, tak co do růstu DPH se v letošním roce očekává především v zemích se silným exportem do Velké Británie. Zhruba 2% nárůst počtu platebních neschopností zaznamená letos Irsko, kde čísla bez výjimky klesala od roku 2013. nejvíce zasaženy budou strojírenství a potravinářství, které mají ve Velké Británii největší odbytiště. Zpomalení růstu ekonomiky spolu s nárůstem počtu insolvencí zasáhne i Belgii, pro kterou je Spojené království jedním z největších exportních trhů.

„V případě samotné Velké Británie očekáváme pro rok 2019 opětovný nárůst úpadků společností, a to až o 7 %,“ dodává ředitelka pojišťovny Atradius Markéta Stržínková. „Na toto číslo se ovšem můžeme dostat v případě, že odchod Spojeného království z EU proběhne na základě dohody a následného přechodného období, nikoli tzv. divokou cestou. Důvodem nárůstu insolvencí je hlavně nejistota, ve které velké společnosti pozastavují plánované investice, což negativně ovlivňuje menší firmy, které stojí níže v zásobovacím řetězci,“ dodává Markéta Stržínková.

Pochybnosti obklopující Brexit mají vliv i na vývoj ekonomiky, která po odhlasování vystoupení z EU v roce 2016 zůstávala dlouhou dobu stabilní. V roce 2019 se – podobně jako o rok dříve – očekává pouze 1,4 % růst HDP s čímž souvisí vysoké úvěrové riziko u firem působících v zemědělství, potravinářství, stavebnictví, retailu, papírenství nebo dopravním průmyslu.

Atradius patří mezi celosvětové lídry v oblasti pojištění pohledávek, poskytování záruk a vymáhání pohledávek, na světovém trhu má 27% podíl.  Působí v 54 zemích po celém světě, ve kterých se může spolehnout na více než 160 poboček a 3700 zaměstnanců. Svým zákazníkům umožňuje přístup k informacím až o 240 milionech firem. Na českém trhu působí Atradius od roku 1998 a v současnosti odsud řídí strategické projekty pro region východní Evropy. Společnost Atradius je součástí skupiny Grupo Catalana Occidente - jedné z celosvětově nejúspěšnějších pojišťoven poskytujících pojištění úvěrů.

www.atradius.cz

Email: klara@pulpo.cz

Email: christine.gerryn@atradius.com

Na veškerý obsah této stránky se vztahuje naše prohlášení o vyloučení odpovědnosti, které je k dispozici zde.