Zpráva o zemi: Česká republika 2020

Zpráva země

  • Česká republika
  • Jiné

19 10 2020

Česká ekonomika je vysoce zranitelná propadem zahraničního obchodu.

Letošní pokles ekonomiky v souvislosti s pandemií Covid-19 dosud v Česku zasáhl především průmyslovou produkci a export. Odhady publikované ve zprávě Atradius Country Report 2020 počítají s tím, že se tuzemský HDP jako celek letos propadne o zhruba 6 procent. V oblasti průmyslu a exportu však má být celoroční propad dokonce dvouciferný. Důvodem je především intenzivní zapojení České republiky do mezinárodních dodavatelských řetězců a vysoká citlivost tuzemské ekonomiky na vývoj zahraničního obchodu. Naopak výhodou České republiky je podle zprávy stabilita bankovního sektoru a jeho nízká závislost na zahraničním kapitálu. Ziskovost bank však bude v souvislosti s recesí klesat, zároveň vzroste počet úvěrů v selhání.

Dokument dále hodnotí jednotlivá odvětví ekonomiky podle toho, jak moc jsou stávajícím vývojem ohrožena. Světový i domácí hospodářský pokles relativně více zasáhl hlavní sektory českého hospodářství, jako je například automobilový průmysl, stavebnictví, strojírenství, ocelářství či zpracování kovů. Například v případě českého automobilového průmyslu má jeho přidaná hodnota letos klesnout o 22 %. Vyšší míra ohrožení stavebnictví a kovoprůmyslu pak vychází zejména z nízkých marží, se kterými se v Česku v těchto odvětvích pracuje. Silně zasaženy vládními opatřeními proti šíření pandemie byly i vybrané skupiny služeb jako například pohostinství, ubytování, ale také kultura a zábavní průmysl.

Zpráva počítá s tím, že v Česku již ve zbytku roku 2020 a následně i v roce 2021 poroste počet firem v insolvenci, prodlužovat se bude také splatnost faktur, což může v řadě případů vyústit ve druhotnou platební neschopnost. Tato rizika se týkají především firem z výše jmenovaných nejvíce ohrožených odvětví. Pokud se podaří zvládnout epidemiologickou situaci, lze v Česku podle Atradius Country Report počítat už příští rok se silným oživením a růstem HDP o více než 5 %. Tento výhled je ale svázán s řadou rizik, mimo jiné s nejistotou ohledně vývoje zahraniční poptávky.

Kompletní zprávu o zemi včetně podrobné analýzy české ekonomiky posuzující výhledy pro jednotlivá odvětví naleznete v anglickém jazyce v dokumentu níže. Obdobné dokumenty pro další země (Německo, Velká Británie, Itálie, apod.), jako jsou například průzkumy trhu z jednotlivých obchodních odvětví, globální hospodářské průzkumy nebo barometry platební morálky,  jsou pak k dispozici na těchto internetových stránkách.

 

Související dokumenty