Barometr platební morálky 2020

Tisková zpráva

Praha, 25. listopadu 2020 – Covid-19 má na světovou ekonomiku větší dopad než velká finanční krize před 12 lety. I pro rok 2021 tak musí firmy počítat s propadem poptávky a opožděnými platbami faktur.

Světová ekonomika se letos propadne o 4,3 %, očekávají analytici úvěrové pojišťovny Atradius. Negativní dopad pandemie Covid-19 je tak větší, než tomu bylo v případě globální finanční krize z let 2008 a 2009. Řada zemí navíc nyní čelí druhé vlně pandemie, kvůli které znovu dochází ke zpřísňování karanténních opatření. Firmy proto budou i v roce 2021 čelit propadu poptávky a zhoršené platební morálce. Rychleji bude přibývat také insolvencí.

Přestože byl letošní dopad pandemie na ekonomiku náhlý a výrazný, nejnovější výsledky průzkumu Barometr platební morálky provedeného úvěrovou pojišťovnou Atradius ukazují, že Evropa je sice pod tlakem, zcela na kolenou se ale ještě neocitla. Důvodem jsou především programy vládní pomoci, jež jednotlivé státy včetně České republiky postupně přijaly. 

České firmy přesto podle průzkumu patří mezi nejvíce zasažené v Evropě. Nepříznivý dopad pandemie na tržby letos pocítily téměř dvě třetiny z nich, 47 procent dotazovaných podniků se potýká i se zhoršením cash flow. “Příčinou je především vysoká závislost tuzemské ekonomiky na exportu. Z dotazovaných zemí ve východní Evropě vykazuje větší nepříznivý dopad pandemie jen Bulharsko a Slovensko,” říká ředitelka české pobočky úvěrové pojišťovny Atradius Markéta Stržínková. 

Pokračující vládní podpora bude pro mnoho podniků po celé Evropě zásadní i příští rok, vyhlídky na další vývoj totiž nejsou příliš příznivé. Zásadně bude zasažen sektor cestovního ruchu a pohostinství. Kvůli recesi, v níž se eurozóna v důsledku pandemie ocitla, ale počítají s propadem poptávky i firmy v dalších odvětvích.

Kromě toho budou muset evropské firmy čelit také pokračujícímu nárůstu opožděných plateb. Například Spojené království a Nizozemsko už nyní vykazují nárůst faktur po splatnosti o 81, respektive 75 %. Ve Východní Evropě tento ukazatel dokonce dosáhl 88 %. “Bez výjimky každá dotazovaná země v Evropě hlásí zvyšující se objem opožděných plateb. Ve srovnání s obdobím před pandemií je nárůst v průměru dvoutřetinový," upozorňuje člen představenstva společnosti Atradius Andreas Tesch. Světová ekonomika i hospodářství jednotlivých zemí se podle něj budou s dopady stávající krize vyrovnávat ještě několik let, ve kterých je proto třeba počítat se zvýšenou pravděpodobností výskytu insolvencí.

O společnosti Atradius

Atradius patří mezi celosvětové lídry v oblasti pojištění pohledávek, poskytování záruk a vymáhání pohledávek. Působí v 54 zemích po celém světě, ve kterých se může spolehnout na více než 160 poboček a 3300 zaměstnanců. Svým zákazníkům umožňuje přístup k informacím až o 240 milionech firem. Na českém trhu působí Atradius od roku 1998 a v současnosti odsud řídí strategické projekty pro region východní Evropy. Společnost Atradius je součástí skupiny Grupo Catalana Occidente (GCO.MC) - jedné z celosvětově nejúspěšnějších pojišťoven poskytujících pojištění úvěrů. Více informací naleznete online na adrese www.atradius.cz.    

Kontakt pro média:

Mgr. Monika Straková
PR konzultant
Tel.: +420 774 814 654
Email: monika.s@prpartners.cz
http://prpartners.cz/

Roman Pařík
Tel.: +420 777 236 267
Email: rp@prpartners.cz
http://prpartners.cz/

Atradius Corporate Communications
Christine Gerryn
Tel.: +31 205 532 047
Email: christine.gerryn@atradius.com

Se společností Atradius se také můžete spojit na sociálních sítích:

Twitter 
https://twitter.com/atradius

LinkedIn
https://linkedin.com/company/atradius

YouTube 
https://www.youtube.com/user/atradiusgroup